- Vše od nejnovějšíchChytré budovySuperstars

Jak správně telefonovat. Jak správně cvakat vypínačem

Telefony přece používáme taky pořád ty stejné jako před 20-30-40-50-xx lety. Vetnu, vyvinu, vyrazím, dorazím se a zvracím. Zrovna tak používáme stále stejné vypínače osvětlení. Cvak rozsvítím v kuchyni, cvak zhasnu pokoj… ajaj nechal jsem svítit v předsíni, jdu do předsíně, zhasínám, jdu potmě pokojem zpátky do kuchyně a cestou šlápnu na kočku… znáte podobné situace?
Vlastně se v té eletryce za ty roky vůbec, ale vůbec nic nezměnilo, pořád stejný dráty jako za pantáty…

 

2 thoughts on “Jak správně telefonovat. Jak správně cvakat vypínačem

  1. Všimněte si, jak v časech 1:55 a 2:00 a dalších, v roce 1978, Luděk Sobota bravurně „pracuje s myší“, jako by ji držel v ruce denně… 😀

  2. To cvakání vypínačem a poté jednání s klientem mě přimělo k dalšímu komentáři: Představte si zákazníka, budoucího uživatele domku (bytu), který si v zájmu co nejvyššího komfortu poručí v ložnici vypínače osvětlení na stěně přímo u postele, z každé strany jeden – ok budiž, je to praktické. Ale to nestačí: mimo běžné zásuvky (z každé strany postele) chce ještě další zásuvku (z každé strany postele) pro lampičku na čtení, ovládanou vypínačem vedle vypínače osvětlení u postele. tedy máme na zadní stěně postele z každé strany dva vypínače a dvě zásuvky, z toho jednu spínanou.

    Zrealizuje se podle projektu, spokojenost do chvíle, kdy se paní domu z nějakého důvodu (například podle Feng Shui) nelíbí poloha postele a rozhodne se jí otočit o 90° a přirazit zády k jiné stěně. A ovládání osvětlení, zásuvky jsou na …dvě věci. Další argument pro systémové řešení, v tomto případě preferuji bezdrátové ovládání (multifunkční 4-kanálový ovladač třeba nalepený přímo na nábytku, který mimo jiné může jedním kanálem vypnout všechna ostatní světla v domě, která večer obyvatelé zapomněli svítit + některé další spotřebiče, snížit nastavenou teplotu atd…, další kanál může rozsvítit tlumené osvětlení cesty od postele na wc… nebo k lednici…) a zásuvek raději více, i na ostatních stěnách. Pomocí systémové elektroinstalace pak lze každou zásuvku změnit na dálkově ovládanou. Komfort téměř za „nula“ narozdíl od „dráteničiny“ ve stěně za zadním čelem postele (a ještě tím spíš, že někteří lidé chtějí pokud možno eliminovat všechny zdroje elektromagnetického „smogu“ v ložnici – no budiž, to sice není zrovna pádný argument, ale i v tom může svým způsobem chytrý dům pomoci.

Comments are closed.